Voeding en bewegen bij en na kanker

Kanker: voeding en beweging

Kanker en de behandelingen zoals een operatie, chemo-, radio-, hormoon-, en/of immunotherapie vergen veel van uw lichaam. Het is daarom belangrijk dat uw lichaam in goede conditie is. Dit maakt dat u:

  • behandelingen beter doorstaat;
  • kleinere kans op complicaties en bijwerkingen heeft;
  • een vlotter herstel heeft.

Voor een goede conditie is het van belang dat uw spieren op peil blijven of toenemen. Goede voeding en beweging zijn hierbij belangrijk en versterken elkaars werking. Training prikkelt de spieren om op te bouwen en voeding levert de bouwstoffen voor deze spiergroei. Voeding en beweging kunnen niet zonder elkaar. Hieronder leest u de aanbevelingen voor voeding en beweging bij kanker. Uitgebreidere informatie vindt u in de folder ‘Voeding en beweging bij en na kanker’.

Voeding en beweging

Om uw conditie op te bouwen heeft u als basis een gezonde voeding nodig die alle voedingsstoffen bevat. Het is goed om daarvoor de Schijf van Vijf te volgen. Daarnaast is het volgende van belang:

  • neem éxtra eiwitten na de training, bij de maaltijd en voor het slapen gaan. Met een eiwitrijke voeding heeft bewegen en trainen meer resultaat. Voorbeelden van eiwitrijke producten vindt u hier (link).
  • Het gebruik van supplementen (vitaminen en mineralen) is zinvol als u via uw normale voeding niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Slikt u extra vitaminen en/of mineralensupplementen geef dit wel door aan uw arts/diëtist. Dit kan namelijk de behandeling beïnvloeden.
  • Drink voldoende tijdens en na het sporten.
  • bij een bepaalde leeftijd wordt extra vitamine D aanbevolen.

Afvallen of aankomen

Als tijdens de behandeling of trainingsprogramma uw gewicht onbedoeld afneemt of toeneemt is het raadzaam dit met uw arts of verpleegkundige te bespreken. Zij kunnen u zo nodig verwijzen naar een (oncologisch) diëtist.

Eten bij voedingsklachten

Kanker en de behandeling kunnen klachten veroorzaken, zoals een verminderde eetlust, een pijnlijke mond, diarree, misselijkheid, een droge mond, etc.

Op www.voedingenkankerinfo.nl vindt u voedingstips voor deze klachten.

Bij problemen helpt de oncologisch diëtist om uw juiste gewicht te houden.

Meer informatie

Patiëntenfolder:

Links:

www.voedingenkankerinfo.nl

www.voedingscentrum.nl

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Maxima Oncologisch Centrum
(040) 888 53 20

Bereikbaarheid avond, nacht, weekend en feestdagen
Telefoonnummer
(040) 888 93 20 (afdeling 337)

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00uur

Routebeschrijving

Eindhoven
Ds. Th. Fliednerstraat 1
5631 BM Eindhoven

Veldhoven
De Run 4600
5500 MB Veldhoven