Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ongeremde deling van lichaamscellen.

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. Al deze lichaamscellen hebben hun eigen functie binnen het lichaam en werken nauw samen. Voortdurend maakt ons lichaam nieuwe cellen aan om te groeien en om beschadigde en verouderde cellen te vervangen. Deze nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Bij celdeling ontstaan uit één cel twee nieuwe die zich op hun beurt ook weer delen, enzovoort. Gewoonlijk regelt het lichaam de celdeling goed. Elke celkern bevat informatie die de cel een signaal geeft wanneer ze moet gaan delen en wanneer ze daarmee weer moet stoppen. Deze informatie ligt vast in de genen die worden doorgegeven van ouder op kind.

Bij zoveel miljoenen celdelingen per dag, kan er door toeval iets mis gaan. Ook staan tijdens het leven lichaamscellen bloot aan allerlei schadelijke invloeden. Doorgaans zorgen “reparatiegenen” voor herstel van de schade. Soms echter faalt dit beschermingssysteem. Dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van de cel regelen, fouten vertonen. Treden er verschillende soorten fouten op, dan gaat een cel zich overmatig delen en ontstaat er een gezwel of tumor. Het soort tumor is afhankelijk van het type cel waarvan de celdeling ontregeld is. De klachten waar u als patiënt last van heeft, zijn afhankelijk van het type tumor, de locatie en de mate waarin deze zich in uw lichaam heeft verspreid.

Goedaardige en kwaadaardige gezwellen

Een gezwel of tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige gezwellen, zoals wratten, groeien niet door weefsel heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wel kan zo’n gezwel tegen omliggend weefsel of organen drukken. Dit kan een reden zijn om het te laten verwijderen. Bij kwaadaardige gezwellen blijven doorgroeien, groeien in de omliggende weefsels binnen en zaaien in het lichaam uit. Een kwaadaardige tumor kan omliggend weefsel en organen opzij drukken maar ook in het omliggende weefsel en organen doorgroeien, zodat deze aangetast worden en beschadigen. Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed en of de lymfebanen elders in het lichaam terecht komen en daar uitgroeien tot tumoren.

Een goedaardig gezwel:

goedaardig gezwel

Een kwaadaardig gezwel:

kwaadaardig gezwel

Dit noemen we uitzaaiingen(metastasen). Stel dat bij een patiënt met darmkanker deze kwaadaardige cellen ook in de lever worden vastgesteld, gaat het niet om leverkanker maar om darmkanker in de lever. Deze worden dan ook als darmkanker behandeld. Naast de ongecontroleerde celdeling beschikt een tumorcel over het vermogen om eigen bloedvaten te ontwikkelen en de mogelijkheid tot een oneindige vermenigvuldiging.

Er bestaan vele vormen van kanker. De meest voorkomende vormen zijn borstkanker, damkanker, prostaatkanker en longkanker. Mocht u meer informatie willen of informatie willen lezen over andere vormen van kanker, kijk dan op de website:  www.kwfkankerbestrijding.nl

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Maxima Oncologisch Centrum
(040) 888 53 20

Bereikbaarheid avond, nacht, weekend en feestdagen
Telefoonnummer
(040) 888 93 20 (afdeling 337)

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00uur

Routebeschrijving

Eindhoven
Ds. Th. Fliednerstraat 1
5631 BM Eindhoven

Veldhoven
De Run 4600
5500 MB Veldhoven